Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 12 Μαρτίου 2017, στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, η παρουσίαση του νέου βιβλίου του π. Θεμιστοκλή Μουρτζανού, Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, “Με τον καιρό να είναι κόντρα, Για νέους και γονείς που ελπίζουν”, από τις Εκδόσεις “Αρχονταρίκι”.

Πρώτος μίλησε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος Αρχιμ. Δαμασκηνός Κιαμέτης ο οποίος επεσήμανε ότι “το βιβλίο δομείται βάσει απολύτως διακριτών ενοτήτων: Στην πρώτη ενότητα, ο συγγραφέας αγγίζει τις σχέσεις των νέων μέσα από τις ποικίλες εκφάνσεις τους: έρωτας, φιλία, ηλεκτρονική επικοινωνία, ομοφυλοφιλία. Σε όλα όμως ο παρονομαστής είναι κοινός: Η αναζήτηση του αληθινού ανοίγματος προς τον άλλον…. Στη δεύτερη ενότητα, η ματιά του συγγραφέα στρέφεται στον κυρίαρχο της σημερινής πραγματικότητας, το διαδίκτυο. Δεν το αντιμετωπίζει απλώς ως ένα μέσον εθιστικό ή χρονοβόρο. Κυρίως του καταλογίζει το ψέμα που φέρνει στη ζωή μας: Μέσα απ’ αυτό νομίζουμε πως ζούμε, παρατηρώντας τις ζωές των άλλων. Νομίζουμε πως έχουμε φίλους, μετρώντας τα like. Νομίζουμε πως γινόμαστε σημαντικοί, ανεβάζοντας φωτογραφίες σε δημόσια θέα”.

Αναφερόμενος στο αν ο νέοι, στην εποχή μας, έχουν να περιμένουν κάτι από την Εκκλησία, σημείωσε:  “Στο ερώτημα αυτό, ο π. Θεμιστοκλής είναι ξεκάθαρος: Η Εκκλησία οφείλει να κάνει το πρώτο βήμα. Βήμα μελετημένο, με σχεδιασμό, προοπτική, διαρκή αλληλεπίδραση με την διαρκώς μεταβαλλόμενη νεανική ψυχή, αυτοκριτική, σεβασμό, θάρρος να υιοθετηθούν σύγχρονα εργαλεία, όπως το διαδίκτυο και κυρίως πολλή αγάπη. Μέσα στο πλαίσιο αυτό, οι ενορίες θα αποτελέσουν αληθινό καταφύγιο, αλλά και φυτώριο αισιοδοξίας, αυτοπεποίθησης και πρόσληψης νοήματος ζωής. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η Εκκλησία θα μιλήσει με τρόπο απλό, κατανοητό, ειλικρινή και αποτελεσματικό”.

Στη συνέχεια ο συγγραφέας του βιβλίου π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός μεταξύ άλλων ανέφερε: “Το να είσαι χριστιανός σημαίνει ανέκαθεν να είσαι κόντρα στην ευκολία, στο θέλημά σου, σε ό,τι είναι ευχάριστο, γιατί σηκώνεις το σταυρό της πίστης…”. Σε άλλο σημείο παρατήρησε ότι “οι οικογένειες που θέλουν να ζουν ελληνορθόδοξα στην εποχή μας είναι διακρίνονται από τρία βασικά χαρακτηριστικά: το αντιστασιακό, το αγαπητικό και το παραδοσιακό ήθος. Η Ορθόδοξη οικογένεια είναι αντιστασιακή στην εποχή μας, γιατί αντίκειται στην ευκολία, ξέρει να λέει “όχι”… Η αγάπη, γι΄ αυτήν, είναι τρόπος ζωής, που δεν περιορίζεται στα στενά πλαίσιά της, αλλά βγαίνει προς τα έξω, ανοίγεται στον κόσμο, αφού σπουδάζεται πρώτα μέσα της… Η Παράδοση δεν είναι μια στατικότητα ενός ήθους που μένει στο παρελθόν, αλλά γυρίζει σε εμάς τους ίδιους και βιώνεται ως διαρκής γιορτή και συνεχής διάλογος με την πραγματικότητα. Έτσι γίνεται το εφαλτήριο για να παλέψουμε στην αλμυρή θάλασσα του βίου”.

Στη συνέχεια ο π. Θεμιστοκλής αναφέρθηκε στους κινδύνους που αντιμετωπίζει η οικογένεια σήμερα: “ο κίνδυνος της “βαρεμάρας” ανάμεσα στο ζευγάρι και στις σχέσεις με τα παιδιά, γιατί δεν έχουμε να περιμένουμε κάτι ο ένας από τον άλλο, αφού όλα μας τα δίνει η εποχή μας… Επόμενος, είναι ο κίνδυνος του εγωκεντρισμού. Τα μέλη της οικογένειας δεν συναντώνται ουσιαστικά στο σπίτι, το οποίο λειτουργεί, συχνά, ως ξενοδοχείο. Η Εκκλησία, όμως, μας βάζει στη λογική της συνάντησης των προσώπων. Τρίτος είναι ο κίνδυνος της εκκοσμίκευσης. Οι επιλογές μας, για μας και τα παιδιά μας, είναι κοσμικές. Υπάρχουν όμως και τα οράματα της αγάπης, της μοιρασιάς, της κοινωνικότητας”.

Κατακλείοντας, ο π. Θεμιστοκλής τόνισε ότι “δεν είμαστε μόνοι στο δρόμο της οικογενειακής ζωής. Η Εκκλησία είναι η μάνα και το σπίτι μας, μέσα στο οποίο χωρούμε όλοι. Μας διδάσκει να έχουμε σχέδιο στην οικογένεια, την αγάπη και την ελευθερία”.

 

Ακολούθησε γόνιμος διάλογος και την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, ο οποίος κάλεσε τους γονείς να σπείρουν το Λόγο του Θεού, αλλά να μη φοβηθούν τα ζιζάνια. “Μη βιαστείτε να τα κόψετε. Θ’ αναπτυχθούν κι αυτά, αλλά όσο εσείς είστε πιστοί στο Φως, το σκοτάδι, κάποια στιγμή, θα φύγει, όταν ο Θεός θα κρίνει”. Τέλος, συνεχάρη τους δύο ομιλητές κι ευχαρίστησε όλους για την παρουσία.

 

Την εκδήλωση συντόνισε ο υπεύθυνος των Εκδόσεων “Αρχονταρίκι” κ. Νίκος Δ. Σαμπαζιώτης.

 

Φωτ.: Δημήτρης Σαμπαζιώτης

Tags: