Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015, στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αλμυρού η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκε το βιβλίο του Γιώργου Παπαθανασόπουλου,

“ΜΕΡΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ ΣΤΗΝ ΙΩΝΙΑ ΤΟ ΔΡΑΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΙΩΝΙΑΣ 1914 – 1922”

Η εκδήλωση Μνήμης διοργανώθηκε από τον φορέα Πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού “Μαγνήτων Κιβωτό για τη διάσωση του Πολιτιστικού Αποθέματος”, σε συνεργασία με τον Χορευτικό Όμιλο Αλμυρού και τις Εκδόσεις “Αρχονταρίκι” και ήταν αφιερωμένη στα 93 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Και αυτή η εκδήλωση ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο του Θεματικού Έτους 2015, “Μάγνητες και ο πολιτισμός της Θάλασσας”

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο ίδιος ο Συγγραφέας, Γιώργος Παπαθανασόπουλος, η Φιλόλογος Αγγελική Μπαρμπερίου, ενώ συντόνισε και σχολίασε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Οικονόμου, υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού.

Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε ο πρόεδρος του Χορευτικού Ομίλου Αλμυρού και εκπρόσωπος της “Μαγνήτων Κιβωτού” στην περιοχή του Αλμυρού, κ. Κώστας Γκουντάρας, ό οποίος αναφέρθηκε στις δράσεις του φορέα στο πλαίσιο του “Θεματικού Έτους 2015”, στην επιλογή του Αλμυρού για την παρουσίαση του βιβλίου και στην περίοδο της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Αλμυρού, Δημοτικός Σύμβουλος, κ. Αργύριος Ρούσσας, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο κ. Ιγνάτιο για την επιλογή του Αλμυρού και εξέφρασε την τιμή που αισθάνεται η πόλη με την φιλοξενία του εξαιρετικού συγγραφέα και δημοσιογράφου Γιώργου Παπαθανασόπουλου, δηλώνοντας ότι ο Δήμος θα ενισχύει εκδηλώσεις ανάλογου επιπέδου, εκφράζοντας την ευχή να πραγματοποιούνται τακτικότερα στον Αλμυρό.

Εξαιρετική ήταν η εισαγωγή του πατρός Επιφανίου, που έκανε μια ιστορική αναδρομή στην συγκεκριμένη περίοδο, ανέφερε την σχέση του συγγραφέα με τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο και την περιοχή της Μαγνησίας.

Η φιλόλογος Αγγελική Μπαρμπερίου-Κεχαγιά, αφού διάβασε στην αρχή ένα κατατοπιστικό απόσπασμα από το βιβλίο, παρουσίασε με γλαφυρό και εμπεριστατωμένο τρόπο τα κεφάλαια του βιβλίου, την προσωπικότητα του συγγραφέα.

 

Μέσα σε πυκνό χειροκρότημα έλαβε στη συνέχεια το λόγο το τιμώμενο πρόσωπο, ο συγγραφέας του βιβλίου κ. Γιώργος Παπαθανασόπουλος και αφού ευχαρίστησε για την φιλοξενία τους διοργανωτές φορείς και το κοινό για την παρουσία του, αναφέρθηκε σε ορισμένα χαρακτηρίστηκα σημεία:

– “Χάθηκαν οι αλησμόνητες πατρίδες; ΟΧΙ! Δεν χάθηκαν. Δεν χάθηκαν γιατί τις θυμόμαστε και τις αγαπάμε…”

– “Κατάγομαι από τη Μαγνησία της Μικράς Ασίας και αποφάσισα να γράψω αυτό το βιβλίο γιατί πολλοί είχαν αναφερθεί στη Σμύρνη κυρίως και σε άλλες πόλεις, αλλά όχι στη Μαγνησία. Ήθελα επίσης να αναδείξω το γεγονός ότι κλήρος και λαός, ήταν μια κοινωνία καλά συνδεδεμένη…”

– “Η Μαγνησία έχει μεγάλο ενδιαφέρον ιστορικά. Δεν σας κρύβω ότι κουράστηκα να ολοκληρώσω το βιβλίο. Ήθελα να γράψω ένα ιστορικό μυθιστόρημα. Έψαξα τα ιστορικά στοιχεία, αλλά και μαρτυρίες που είχαν διασωθεί…”

– “Κλείνω με τα λόγια του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου “Πρέπει τα φύλλα από τα κλαδιά τις ρίζες να κοιτούνε, γιατί άμα στεγνώσουνε αυτές κι αυτά θα μαραθούνε”.”

 

Ο Πρόεδρος του Χορευτικού Ομίλου Αλμυρού κ. Κωνσταντίνος Γκουντάρας ακόμη μια φορά επέλεξε εξαιρετικούς συνεργάτες, αλλά πλαισίωσε και κατάλληλα με χορούς που πρέπουν στην εκδήλωση. Οι χορευτές του Χορευτικού Ομίλου Αλμυρού, παρουσίασαν περήφανα και με καθαρά βήματα τους παραδοσιακούς χορούς, σε αγαπημένους ρυθμούς, κερδίζοντας το ζεστό χειροκρότημα όλων.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, που στάθηκε ιδιαίτερα στην αξία της γνώσης της ιστορίας, στην συμμετοχή τόσων νέων στην εκδήλωση και στην σαραντάχρονη πνευματική σχέση του με τον συγγραφέα.

 

 

13/09/2015 – ΟΙ “ΜΕΡΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ ΣΤΗΝ ΙΩΝΙΑ” ΣΤΑ “ΙΩΝΙΚΑ 2015”!

 

Την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015 στα πλαίσια των εκδηλώσεων Μικρασιατικής Μνήμης, “ΙΩΝΙΚΑ 2015”, ο Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Νέας Μαγνησίας Λαμίας, οργάνωσε μια εξαιρετική βραδυά στην πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης Ν. Μαγνησίας!

Η Ημέρα Μνήμης-Ημέρα Τιμής στους προγόνους, ξεκίνησε με Δοξολογία και επιμνημόσυνη Δέηση για τους προγόνους που χάθηκαν μαρτυρικά ή έφτασαν πρόσφυγες και αναπαύονται στη Φθιωτική γη και έκλεισε με την παρουσίαση του συγκλονιστικού ιστορικού μυθιστορήματος “ΜΕΡΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ ΣΤΗΝ ΙΩΝΙΑ”των εκδόσεων ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ.

Την τραγωδία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας στα χρόνια 1914-1922, “ξετύλιξε” με γλαφυρότητα και ιστορικά ντοκουμέντα ο Δημοσιογράφος και Συγγραφέας του βιβλίου κ. Γεώργιος Ν. Παπαθανασόπουλος.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από το θεατρικό έργο “Το ημερολόγιο της καταστροφής” της ομάδας “Συναθλούντες”, από την χορωδία του Συλλόγου με Μικρασιατικά τραδούδια και τέλος με χορούς που ζωντάνεψαν παιδιά, νέοι και γυναίκες του Πολιτιστικού Συλλόγου Ν. Μαγνησίας, της ένωσης Ποντίων Φθιώτιδας και μαθητές του 5ου Δημοτικού Σχολείου.

Η οργάνωση ήταν άψογη και οι συμμετέχοντες πρόσφεραν στους πολυπληθείς θεατές που κατέκλυσαν την πλατεία, στιγμές μοναδικές γεμάτες Μικρασίας μνήμη!!

Tags: