Η παρουσίαση του τόμου των πρακτικών του Β’ Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα: “Η ζωή των υποδούλων Ελλήνων επί Τουρκοκρατίας. Καταπίεση – Κοινοτισμός – Παιδεία”,  πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015 στην αίθουσα Λόγου και Τέχνης στη Στοά του Βιβλίου.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος ενώ τον συντονισμό είχε ο ελλογιμώτατος κ. Κωνσταντίνος Χολέβας, Πολιτικός Επιστήμων και Αρχισυντάκτης του Περιοδικού “Εκκλησία”.

Εισηγήσεις πραγματοποίησαν:

– Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Θερμοπυλών κ. Ιωάννης, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Πεντέλης και Γενικός Διευθυντής του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

– Η Ελλογιμωτάτη κα Δέσποινα Μιχάλαγα, Λεκτωρ της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών εις την “Εκκλησιαστικήν Ιστορίαν των νεωτέρων χρόνων (1453 κ. εξ.)”.

 

Ο καταληκτήριος χαιρετισμός πραγματοποιήθηκε από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου, Πρόεδρο της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος.

 

Την οργάνωση της εκδήλωσης είχε ο Γραμματεύς της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής, Αρχιμανδρίτης κ. Βαρθολομαίος Αντωνίου-Τριανταφυλλίδης.

 

1821-2021: 10 ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, η Ειδική Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητος υλοποιεί κάθε χρόνο, από το 2012, την διοργάνωση 10 Διεθνών Επιστημονικών Συνεδρίων για τη μελέτη της Τουρκοκρατίας και της Επαναστάσεως του 1821.

Στόχος είναι, το 2021 που θα συμπληρωθούν 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, να υπάρχουν σε τόμους τα Πρακτικά και των 10 αυτών Επιστημονικών Συνεδρίων σε μια προσπάθεια να προσεγγίσουμε, να γνωρίσουμε ψύχραιμα, να ερμηνεύσουμε και να αποκαλύψουμε τον πραγματικό χαρακτήρα προσώπων και γεγονότων εκείνης της εποχής, μιας εποχής που έχει πέσει κατά καιρούς θύμα μονομερών και μη τεκμηριωμένων θεωρήσεων.

Ηδη έχουν πραγματοποιηθεί τρία Συνέδρια;

2012: “Ιστοριογραφία και πηγές για την ερμηνεία του 1821”

2013: “Η ζωή των υποδούλων Ελλήνων επί Τουρκοκρατίας. Καταπίεση-Κοινοτισμός-Παιδεία”

2014: “Ορθόδοξη Εκκλησία και διαφύλαξη της Εθνικής Ταυτότητος. Νεομάρτυρες- Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός- Επαναστατικά Κινήματα”

 

Η έκδοση και κυκλοφορία των Πρακτικών των Συνεδρίων είναι προσφορά των εκδόσεων “ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ”.

Tags: