Η παρουσίαση του τόμου των πρακτικών του Α’ Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα “Ιστοριογραφία και πηγές για την ερμηνεία του 1821” πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014 στην αίθουσα Λόγου και Τέχνης στη Στοά του Βιβλίου.

 

Παρέστησαν ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, Κορίνθου κ. Διονύσιος, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Ιλίου κ. Αθηναγόρας, ο Επίσκοπος Νεοχωρίου κ. Παύλος, ακαδημαϊκοί, κληρικοί και λαϊκοί.

 

Την έναρξη της εκδήλωσης κήρυξε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος, λέγοντας πως “αν ο στόχος της ιστορικής επιστήμης είναι η κατανόηση του παρελθόντος το να αφουγκραστούμε τον παλμό μιας κοινωνίας, την δυναμική των γεγονότων και των συγκρούσεων, την εν γένει εξέλιξη της ανθρωπότητας, τότε πράγματι η ερμηνεία των ιστορικών γεγονότων και όχι η απλή δημοσιογραφικού ρεπορτάζ παράθεσή τους, είναι το σημαντικό και το κρίσιμο. Ανακαλύπτοντας το νόημα του παρελθόντος, μπορούμε να νοηματοδοτούμε και να ερμηνεύουμε και το παρόν. Το έργο του ιστορικού είναι άσκηση σκληρή. Η μελέτη των πηγών είναι το πολυτιμότερο όπλο των μελετητών. Για την πατρίδα μας το 1821 αποτελεί ορόσημο. Μία παλιγγενεσία, μία αναβίωση του λαού μας, του πολιτισμού μας, του γένους μας. Στα κείμενα τα ιστοριογραφικά και στις πηγές θα ανατρέξουμε να δούμε τις ωραίες μεγάλες στιγμές […]τον καρπό της πίστεως του γένους στα μεγάλα ιδανικά. Να δούμε το ρεύμα των φιλελεύθερων ιδεών της εποχής και τη Γαλλική επανάσταση να συμβάλλουν στη διαμόρφωση του επαναστατικού ρεύματος, αλλά και να επισημάνουμε τα πολυάριθμα επαναστατικά κινήματα που προηγήθηκαν των ευρωπαϊκών γεγονότων από την άλωση και μετά. Να διαβάσουμε τις διχόνοιες των Ελλήνων. Να δούμε σε αυτές τις πρόδρομες καταστάσεις και της σημερινής ασυνεννοησίας μας και να δούμε, παράλληλα, το Μεσολόγγι, όπου βρέθηκαν μαζί να θυσιάζονται όλες οι κοινωνικές τάξεις, στέλνοντας μηνύματα ενότητας και αυτοθυσίας σε όλη την Ευρώπη. Να θυμηθούμε τα λόγια του Κολοκοτρώνη και της Μπουμπουλίνας”.

 

Ο Μακαριώτατος συνεχάρη, τέλος, όσους συνεργάστηκαν για την πραγματοποίηση του τόμου και της εκδήλωσης και ευχήθηκε “ο Κύριος να καταστήσει το βιβλίο ένα πολύτιμο βοήθημα για τους αναζητητές της ιστορικής αλήθειας και για την πρόοδο του λαού και του έθνους μας”.

 

Την εκδήλωση συντόνιζε ο Γραμματεύς της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής, Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος Αντωνίου-Τριανταφυλλίδης και εισηγήσεις πραγματοποίησαν ο Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, ο κ. Εμμανουήλ Βαρβούνης, Καθηγητής Λαογραφίας του Δημοκριτείου παν. Θράκης και ο κ. Δημήτριος Μόσχος, μέλος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Επίκουρος Καθηγητής Ιστορίας της Θεολογικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητας, κλείνοντας την ημερίδα, αναφέρθηκε στις εργασίες της επιτροπής και στην απόφαση την οποία έχει λάβει να πραγματοποιήσει μέχρι το 2010 10 συνέδρια. “Με τα συνέδρια και τους νατίσοιχους τόμους που θα εκδοθούν στόχος της Εκκλησίας είναι να δώσει την ευκαιρία σε κάθε ενδιαφερόμενο ν αποκτήσει μία σοβαρή νηφάλια και τεκμιριωμένη άποψη για τα γεγονότα, τα πρόσωπα και τις σχεικές ερμηνείες που έχουν δοθεί” τόνισε ο Σεβασμιώτατος.

 

Κλείνοντας την εκδήλωση είπε χαρακτηριστικά: “ελπίζουμε να έχουμε μια μικρή βιβλιοθήκη σε δέκα χρόνια και να είναι το δώρο της Εκκλησίας το 2021, για να δούμε ποιοί ήμασταν και ποιοί πρέπει να είμαστε. Με όλη αυτή τη διεργασία γύρω από την επανάσταση του 1821 καλούμεθα, όχι μόνο να σταθούμε ιστορικά, αλλά να οραματιστούμε για το μέλλον του τόπου μας”.

 

Φωτογραφίες: Δημήτρης Ν. Σαμπαζιώτης

Tags: