Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Αγρίνιο στην κεντρική πλατεία του Δημοτικού Διαμερίσματος Αγίου Κωνσταντίνου, τη Δευτέρα 22 Μαΐου 2023 η παρουσίαση του βιβλίου «ΜΕΡΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ ΣΤΗΝ ΙΩΝΙΑ-Το δράμα των Ελλήνων της Ιωνίας, 1914-1922».

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, ο Δήμος Αγρινίου, ο Σύλλογος Μικρασιατών Προσφύγων Αιτωλοακαρνανίας και οι εκδόσεις «ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ».

Για το βιβλίο μίλησαν ο Εκπαιδευτικός, Δρ Θεολογίας, Μουσικός και Συγγραφέας Ηλίας Λιαμής και ο Συγγραφέας-Δημοσιογράφος Γιώργος Παπαθανασόπουλος.

Ο Ηλίας Λιαμής τόνισε ότι οι «Μέρες Αποκάλυψης στην Ιωνία» δεν αποτελεί απλώς ένα βιβλίο καταγραφής των τραγικών γεγονότων του ξεριζωμού του Ελληνισμού από τις πανάρχαιες κοιτίδες του. Αποτελεί, κυρίως, πηγή νοσταλγίας και αναβάπτισης στο ήθος και την ευσέβεια του Μικρασιατικού Ελληνισμού, όπως τα αναδεικνύουν γεγονότα και προσωπικές μαρτυρίες της οικογένειας του συγγραφέα.

Τα τραγικά γεγονότα δεν πρέπει να μας οδηγούν στον θρήνο! Ο λόγος του συγγραφέα, συγχρόνως λιτός, εναργής και γλαφυρός, οδηγεί σε μία παραμυθητική βεβαιότητα: Πως η Μικρασία δεν ήταν τόπος, αλλά τρόπος ζωής που μπολιάστηκε σε νέα χώματα και συνεχίζει μέχρι σήμερα να δίνει καρπούς πίστης, πατριωτισμού και ελπίδας.

O συγγραφέας Γιώργος Παπαθανασόπουλος, με μακρά θητεία στα δημοσιογραφικά και λογοτεχνικά πράγματα του τόπου μας, είπε ότι με το ιστορικό του αυτό μυθιστόρημα καταδύεται στην ιστορία της μικρασιατικής οικογένειάς του, με απώτερο όμως σκοπό να αναδείξει το μεγαλείο, αλλά και την τραγωδία της Ρωμιοσύνης της Ιωνίας, η οποία βρέθηκε στην μυλόπετρα της ιστορίας και πλήρωσε τίμημα βαρύ, συνθηκών, λαθών και παθών.

Ακολούθως τον λόγο έλαβε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, ο οποίος εξέφρασε τη συγκίνηση και τη χαρά του για την όμορφη αυτή εκδήλωση! Αναφέρθηκε στα συναισθήματα που αποκόμισε από την ανάγνωση του ιστορικού αυτού μυθιστορήματος, λέγοντας ότι η γραφίδα του συγγραφέα ήταν πάντοτε δυνατή, γιατί την κινούσε η αγάπη του για την Ελλάδα και για την Ορθοδοξία και όταν κανείς έχει μέσα στην ψυχή του αυτές τις δύο μορφές της αγάπης, τότε γράφει δυνατά και αληθινά!

Χαιρετισμό απηύθυνε, κατά την έναρξη της εκδήλωσης, ο Δημοτικός Σύμβουλος-Αντιπρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α. Αγρινίου κ. Κώστας Κιτσοπάνος, ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Αγρινίου κ. Γιώργου Παπαναστασίου.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, ο Σύλλογος Μικρασιατών Προσφύγων Νομού Αιτωλοακαρνανίας παρουσίασε με ιδιαίτερη ζωντάνια παραδοσιακούς Μικρασιάτικους χορούς.

Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε ο Πρωτοπρ. Οδυσσέας Κυρόσιμος, Αρχιερατικός Επίτροπος Αμφιλοχίας.

Tags: