Η Αδελφότητα Σιβρισαρίου Σμύρνης “Οι Ταξιάρχες” και οι εκδόσεις “Αρχονταρίκι” στα πλαίσια του αφιερώματος “Αλλοτινές Πατρίδες 2014” που διοργάνωσε από 7-14 Σεπτεμβρίου 2014 το Κέντρo Έρευνας και Μελέτης της Μικρασιατικής Ερυθραίας (Κ.Ε.Μ.Ε.), πραγματοποίησαν την παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου και συγγραφέα κ. Γιώργου Παπαθανασόπουλου με τίτλο “ΜΕΡΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ ΣΤΗΝ ΙΩΝΙΑ”, Το δράμα των Ελλήνων της Ιωνίας (1914-1922).

 

Η εκδήλωση έλαβε χώρα την Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014, στο Δημοτικό Θέατρο Ν. Ερυθραίας Εκ μέρους της Αδελφότητας Σιβρισαρίου Σμύρνης “Οι Ταξιάρχες” καλωσόρισε τους φιλαναγνώστες προσκεκλημένους η κυρία Στέλλα Βογιατζή-Χατζηφωτίου.  Η κυρία Λίνα Σόρογκα, δημοσιογράφος και λογοτέχνης, μέλος Δ.Σ. Κέντρου ΚΕΜΜΕ, μίλησε με θέμα: “Το βιβλίο του Γ. Ν. Παπαθανασόπουλου  ως λογοτέχνημα” και παράλληλα η κυρία Δέσποινα Μουστάκη διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο. Στη συνέχεια ο κ. Νίκος Βικέτος, Γεν. Γραμματέας της Ενώσεως Σμυρναίων, αναφέρθηκε στο θέμα: “Τα μαρτύρια και οι διωγμοί των Ελλήνων της Μικράς Ασίας μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου”.

Την εκδήλωση έκλεισε ο συγγραφέας, ο οποίος μίλησε για το πώς δημιουργήθηκε το βιβλίο, μέσα από τα βιώματά του, τις μαρτυρίες συγγενών και συμπατριωτών του και προσωπική ιστορική έρευνα. Όπως είπε ο κ. Παπαθανασόπουλος, κατάγεται από τη μητέρα του, από τη  Μαγνησία της  Μικράς Ασίας.  Ο παππούς του π. Γεώργιος Ψαλτόπουλος, ιερέας, ήταν από το Σιβρισάρι Σμύρνης και η γιαγιά του, Βασιλεία πρεσβυτέρα, όπως και η αείμνηστη μητέρα του, από τη Μαγνησία την “προς Σιπύλω όρει” της Μικράς Ασίας, πόλη στενά συνδεδεμένη με τον μεγάλο Έλληνα αυτοκράτορα της Νικαίας, Άγιο Ιωάννη Γ΄ Δούκα Βατάτζη.

 

Φωτογραφίες: Δημήτρης Σαμπαζιώτης

Tags: