Μια ιδιαίτερη βραδιά, αρκετά φορτισμένη συναισθηματικά, έζησαν οι Πειραιώτες που είχαν την τύχη να βρεθούν στην αρχοντική Πινακοθήκη του Δήμου Πειραιά, στο πανέμορφο νεοκλασικό κτίριο του Παλαιού Ταχυδρομείου την Tετάρτη 22 Iανουαρίου 2020, για την παρουσίαση του νέου βιβλίου του Ιστορικού Ερευνητή της Ιστορίας του Πειραιά ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΜΙΛΕΣΗ με τίτλο “TA ΘAYMATA THΣ ΠIΣTEΩΣ ΣTON ΠEIPAIA” των εκδόσεων “Aρχονταρίκι”.
Η εκδήλωση ήταν συνδιοργάνωση του Δήμου Πειραιά και της Φιλολογικής Στέγης Πειραιά.
Το πρωτότυπο αυτό βιβλίο στάθηκε αφορμή να συναντηθούν Πειραιώτες από διάφορους Φορείς, Συλλόγους, Θεσμούς κ.λπ.!

Για το βιβλίο μίλησαν, η κα Ασπασία Αλιγιζάκη, Αντιδήμαρχος Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Σχολικών Κτιρίων του Δήμου Πειραιά, Φιλόλογος, Δικηγόρος και Δρ. Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, ο κ. Δημήτριος Σταθακόπουλος, Δρ. Κοινωνιολογίας της Ιστορίας της Οθωμανικής περιόδου, Τουρκολόγος στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, συνεργάτης του Εργαστηρίου Τουρκικών και Ευρασιατικών Μελετών του Πανεπιστημίου Πειραιώς και Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και ο κ. Παναγιώτης Φραγκάκος, Θεολόγος και Γραμματέας της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.
Την παρουσίαση συντόνισε ο υπεύθυνος των εκδόσεων “Αρχονταρίκι”. κ. Νίκος Σαμπαζιώτης και προλόγισε το Στέλεχος της Διεύθυνσης Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Πειραιά, κ. Κώστας Ζουρδός.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Βουλευτές, Αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και τοπικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων του Πειραιά και πλήθος κόσμου.

Η Αντιδήμαρχος κα Ασπασία Αλιγιζάκη, αναφέρθηκε στις δύο λέξεις-κλειδιά του βιβλίου, την “πίστη” και το “θαύμα”.
Το θαύμα, τόνισε, δε είναι απλά η ανατροπή των φυσικών νόμων, είναι η ανατροπή της έλλειψης πίστης στον Θεό. “Με το θαύμα ο Θεός καταλαμβάνει ένα χώρο που είναι εξ’ ορισμού ελεύθερος. Γι’ αυτό και η συνειδητή πίστη είναι ελευθερία. Τελικά, το μεγαλύτερο θαύμα είναι ότι ολοκληρωνόμαστε ως υπάρξεις, γιατί πιστεύουμε στον Θεό και η ψυχή μας οδηγείται στην σωτηρία.”

Ο κ. Δημήτριος Σταθακόπουλος, χαρακτήρισε το βιβλίο ως ένα ανθολόγιο περιστατικών που καταγράφηκαν στον Τύπο, στα τέλη του 19ου και μέσα στον 20ο αιώνα. “Ο συγγραφέας του βιβλίου, κάνει κάτι τελείως πρωτότυπο. Χωρίς να είναι θεολόγος και χωρίς να θεολογεί, καταγράφει από τον Τύπο της εποχής, αξιόλογα γεγονότα που θεωρούνται θαύματα, χωρίς ο ίδιος να προσπαθεί να πείσει για κάτι. Δεν επηρεάζει και δεν πιέζει κανέναν. Η πίστη είναι τελείως ελεύθερη για τον καθένα και τελείως δημοκρατική.”

Από την πλευρά του, ο κ. Παναγιώτης Φραγκάκος, σημείωσε ότι ο συγγραφέας δίνει δύο κλειδιά, τα οποία είναι πολύ σημαντικά. Το πρώτο κλειδί, είναι η πίστη. Γιατί εάν αφαιρεθεί η λέξη “πίστη” από το θαύμα, τότε είναι κάτι άνευρο και νεκρό, γιατί δεν έχει αναφορά. Το δεύτερο κλειδί, είναι ότι ο συγγραφέας μέσα στο βιβλίο, με θαυμάσιο τρόπο, έχει εντάξει το θαύμα, στον ιστορικό του περίγυρο. Δεν το αναφέρει απλώς, αλλά κάνει ιστορική έρευνα. Θαύμα, τόνισε, είναι η πραγμάτωση της ενότητας των θραυσμάτων του κόσμου και της ζωής, όταν ό Θεός συναντάει τον άνθρωπο. Το θαύμα, έξω από τον χώρο της χριστιανικής αποκάλυψης, θεωρήθηκε πάντοτε σαν ένα συμβάν που συγκρούεται ή είναι ασυμβίβαστο με την φυσική νομοτέλεια. “Στην Ορθόδοξη θεολογία το θαύμα εντάσσεται στην όλη πορεία της ιστορίας της θείας οικονομίας, δηλαδή στο σχέδιο της σωτηρίας του ανθρώπου και ποτέ δεν θεωρήθηκε σαν κάτι ξεχωριστό. Είναι κομμάτι της καθημερινότητας και της ιστορίας. Τα θαύματα, ως γεγονότα της ιστορίας της θείας οικονομίας, φανερώνουν τη θεία δόξα στον κόσμο, τον μεταμορφώνουν, τον οδηγούν και τον διδάσκουν. Το θαύμα ως κατάπληξη, ποτέ δεν οδηγεί στην πίστη, αλλά η πίστη στο θαύμα.”

Ο συγγραφέας του βιβλίου κ. Στέφανος Μίλεσης, παρατήρησε ότι το βιβλίο αποτελεί μία μορφή ιστορίας του Πειραιά, ο οποίος κυρίως χαρακτηρίζεται από μία αίσθηση θρησκευτικότητας. Ο Πειραιάς δεν είναι απλά ένα λιμάνι, τόνισε, αλλά ένα λιμάνι ψυχής! Και σημείωσε ότι σε όλα τα περιστατικά που αναφέρονται στο βιβλίο, υπάρχουν οι παραπομπές στις πηγές, στις εφημερίδες που τα κατέγραψαν, χωρίς ο συγγραφέας να αλλάξει ή να τροποποιήσει οτιδήποτε.

Κλείνοντας την παρουσίαση ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, τόνισε ότι ατενίζοντας κανείς την κτιστή πραγματικότητα, ανάγεται στην άκτιστη αλήθεια, γιατί η κτιστή πραγματικότητα προϋποθέτει σκεπτόμενο νου, ο οποίος ήρθε και αποκαλύφθηκε στον άνθρωπο. Έρχεται ο αληθινός Θεός και αποκαλύπτει τον εαυτό Του και την αιώνια προοπτική μας. Γι’ αυτό το θαύμα, είναι η συνέχεια αυτής της μεταφυσικής αναγωγής, που παίρνει τον άνθρωπο από την κτιστότητα του και τον ανεβάζει στη θέωση. Προϋπόθεση του θαύματος είναι η κάθαρση, μετά έρχεται η έλλαμψη και το τελικό στάδιο είναι η θέωση. Χαρακτήρισε δε το βιβλίο ως αφορμή για μια πνευματική αναγωγή και έξαρση που την έχουμε τόσο ανάγκη σε μια πολύ δύσκολη εποχή! “Είμαστε καταδικασμένοι να έχουμε έναν γείτονα που διεκδικεί την πατρίδα και πρέπει να έχουμε εθνικό φρόνημα, ενότητα και ευψυχία. Και όλα αυτά πυργώνονται με την πίστη και την πνευματικότητα.
Γιατί αν οι νέοι άνθρωποι δεν έχουν ηρωικά πρότυπα και δεν εμπνέονται από τους μάρτυρες και τους ήρωες της πατρίδας μας και του γένους μας, πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτήν την επέλαση των πολιτικών, στρατιωτικών και οικονομικών συστημάτων που απειλούν την ελευθερία κα την πατρίδα μας;”

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Την εκδήλωση μπορείτε να παρακολουθήσετε στο παρακάτω link:

 

 

Tags: