Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής 13 Ιανουαρίου 2019 στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας εκδήλωση της Σχολής Γονέων της τοπικής Εκκλησίας.

Ομιλητής ήταν ο γνωστός συγγραφέας και εκπαιδευτικός κ. Ηλίας Λιαμής, Δρ. Θεολογίας και Μουσικής, με θέμα “Δυο στάλες κουράγιο για γονείς και συντρόφους”, με αφορμή το ομότιτλο βιβλίο των εκδόσεων ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ.

Ο ομιλητής τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι στις σχέσεις γονέων και παιδιών σήμερα δεν μπορεί να επικρατήσει ούτε η λογική της αδιάκριτης απαγόρευσης, αλλά ούτε και της απουσίας ορίων.

Οι γονείς σήμερα, στην αγωνία τους τα παιδιά τους να μην στερηθούν τίποτε, παύουν να ανακοινώνουν σ᾽ αυτά τι θέλουν οι ίδιοι, με αποτέλεσμα και να κουράζονται περιμένοντας από τα παιδιά τους να τους καταλάβουν, αλλά και να θυμώνουν καθώς διαπιστώνουν αγνωμοσύνη.

Στην ζωή χρειάζεται η αυτομεμψία, να καταλαβαίνουμε τα λάθη μας, και όχι μία στείρα ταπεινοφάνια, στην οποία το εγώ μας παραμένει κυρίαρχο και γεννά είτε γκρίνια, είτε θυμό, είτε κατάθλιψη.

Στους καιρούς μας η ευγνωμοσύνη δεν πουλάει, καθότι ο καπιταλισμός στηρίζεται στην έλλειψη και την ανάγκη και όχι στο ευχαριστώ και την λιτότητα. Όμως στην ζωή καλούμαστε να παλέψουμε, διότι χωρίς πόλεμο δεν μας χαρίζεται τίποτα.

Ο πόλεμος όμως είναι πρωτίστως εναντίον των παθών και όχι εναντίον των άλλων. Αυτό χρειάζεται τόσο το ζευγάρι, όσο και οι γονείς σε σχέση με τα παιδιά, να το κατανοήσουν. Γι᾽ αυτό και η ζωή στην Εκκλησία δεν είναι το “ό,τι πάρεις”, αλλά “ό,τι δώσεις”.

Ο κ. Λιαμής επεσήμανε ότι χρειάζεται η ματιά μας να είναι συμπονετική, η διάθεσή μας αγαπητική και να δίνουμε ευκαιρίες, τόσο το ζευγάρι μεταξύ τους, όσο και στις σχέσεις με τα παιδιά. Προσευχή και ανανέωση της σχέσης, όπως επίσης και θυσιαστικό πνεύμα αλλάζουν την πορεία της οικογένειας!

Μετά την ομιλία ακολούθησε διάλογος, ενώ λειτούργησαν τρία εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης για τα παιδιά των οικογενειών, με τις παιδαγωγούς του Βρεφονηπιακού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως “ΕΛΕΝΗ ΜΠΕΛΛΟΥ” και την σύζυγο του συγγραφέα κ. Νάντια Λιαμή-Σταματίου.

Τις ευχές και την αγάπη του Μητροπολίτη κ. Νεκταρίου μετέφερε ο Πρωτ. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, Γενικός Αρχ. Επίτροπος της Ι.Μ. Κερκύρας.

Tags: