Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου,  πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2021, η επίσημη παρουσίαση των 10 Τόμων των Επιστημονικών Συνεδρίων για την Τουρκοκρατία και την Ελληνική Επανάσταση.

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος και οι εκδόσεις «Αρχονταρίκι», έλαβε δε χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ιεράς Συνόδου χωρίς την παρουσία κοινού, ενώ μεταδόθηκε διαδικτυακώς.

Τα Συνέδρια διοργανώθηκαν από το 2012 έως και το 2020 και τα Πρακτικά τους κυκλοφορούν σε 10 Τόμους από τις εκδόσεις «Αρχονταρίκι».

Εκτός των διοργανωτών και των ομιλητών παρέστησαν, ο Μητροπολίτης Κρήνης κ. Κύριλλος, ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος και Ακαδημαϊκοί.

Στον χαιρετισμό του ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Οι δέκα Τόμοι, τους οποίους κρατούμε στα χέρια μας θα βοηθήσουν κάθε φιλίστορα, επιστήμονα ή φοιτητή, Έλληνα ή ξένο, δάσκαλο ή μαθητή, ειδικό αλλά και μη ειδικό, να μάθει περισσότερα για το θέμα. Τα αντίστοιχα Συνέδρια κάλυψαν πολλές πτυχές του ιστορικού παρελθόντος και έφεραν στο φως νέα στοιχεία για την προετοιμασία του 1821, για τον πατριωτικό και εκπαιδευτικό ρόλο των κληρικών μας, για τα πρόσωπα που ηγήθηκαν του Αγώνος, ακόμη και για τη διχόνοια, για τις διαφωνίες, για τα λάθη που πρέπει να αποφεύγουν οι νεώτερες γενιές».

Ο Μακαριώτατος προέτρεψε, ακόμη, τα μέλη της Εκκλησίας, ιδίως δε τις νέες και τους νέους, να μελετήσουν αυτό το δεκάτομο έργο.

Στην συνέχεια ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, Πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος, η οποία είχε αναλάβει και έφερε εις πέρας τη διοργάνωση των 10 Συνεδρίων, ανέγνωσε τον χαιρετισμό του Γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας κ. Γεωργίου Καλαντζή.

Κατόπιν, το περιεχόμενο των Τόμων παρουσίασαν: Ο Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος, ως εκπρόσωπος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ο Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος και ο Καθηγητής κ. Εμμανουήλ Βαρβούνης, Κοσμήτωρ της Σχολής Κλασσικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής των Συνεδρίων.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός Πετράκος, Γραμματέας της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος, ενώ την εκδήλωση έκλεισε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Ιγνάτιος.

Tags: