Με εξαιρετική επιτυχία και σε κλίμα συγκινησιακά φορτισμένο πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 8 Απριλίου 2013, στη μεγάλη αίθουσα Τελετών της Εστίας Νέας Σμύρνης η παρουσίαση του ιστορικού μυθιστορήματος του συγγραφέα και δημοσιογράφου Γιώργου Παπαθανασόπουλου με τίτλο”Μέρες Αποκάλυψης στην Ιωνία. Το δράμα των Ελλήνων της Ιωνίας (1914-1922)” των εκδόσεων ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ. Την όλη εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Ιερά Μητρόπολη Νέας Σμύρνης και η Εστία Νέας Σμύρνης. Στην πρόσκληση ανταποκρίθηκαν πάρα πολλοί Μικρασιάτες οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ζήσουν μια ουσιαστική προσέγγιση του μεγάλου γεγονότος της μικρασιατικής καταστροφής. Επίσης παρέστησαν πολλοί κληρικοί μας με επικεφαλής τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Πρόεδρος της Ενώσεως Σμυρναίων Στρατηγός κ. Tσίρκας, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ν. Ζίας, εκπρόσωποι διοφόρων φορέων της πόλης κ.ά.

 

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την χορωδία της ενορίας της Αγίας Παρασκευής Νέας Σμύρνης, η οποία υπό τη διεύθυνση του χοράρχη κ. Άγγελου Σιώτου απέδωσε Μικρασιατικά τραγούδια, τα οποία σκόρπισαν συγκίνηση και ενθουσιασμό.

Ακολούθησε χαιρετισμός εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Σμύρνης κ. Συμεών ο οποίος μεταξύ άλλων είπε:

“Η Ιερά Μητρόπολή μας και η Εστία Νέας Σμύρνης με ιδιαίτερη χαρά οργανώνουν σήμερα την παρουσίαση του ιστορικού μυθιστορήματος του φίλου δημοσιογράφου και συγγραφέα κ. Γιώργου Παπαθανασόπουλου.

Η χαρά μας αυτή είναι ευεξήγητη. Η πόλη μας, η Μητροπόλη, η Εστία, συνδέονται άρρηκτα με τον Μικρασιαστικό Ελληνισμό, την Ιωνία, την αλησμόνητη και πολύκλαυστη Σμύρνη μας. Και ο,τι έλκει και στρέφει τη σκέψη μας νοσταλγικά προς τα αγιασμένα αυτά χώματα, την ιστορία τους, την πνευματική-εκκλησιαστική τους παράδοση, τον πολιτισμό τους μας συγκινεί βαθύτατα.

Ιδιαίτερα όσα αναφέρονται στις περιπέτειες που δοκίμασαν κατά τη δεύτερη δεκαετία του περασμένου αιώνα με τραγική κατάληξη τη Μικρασιατική Καταστροφή του ᾽22 και τον ξεριζωμό του Μικρασιαστικού Ελληνισμού από τις πατρογονικές του εστίες.

Στην κρίσιμη αυτή ιστορική περίοδο και τα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν τότε, αναφέρεται και το βιβλίο του κ. Παπαθανασόπουλου με τον χαρακτηριστικό τίτλο “Μέρες Αποκάλυψης στην Ιωνία” και υπότιτλο “Το δράμα των Ελλήνων της Ιωνίας (1914-1922)”.

Οι μικρασιατικές ρίζες του συγγραφέα, η οικογενειακή του ανατροφή, το εκκλησιαστικό του ήθος και τα πολλά χαρίσματα με τα οποία τον έχει προικίσει ο Θεός, του επιτρέπουν μια ξεχωριστή προσέγγιση των γεγονότων και των προσώπων που αναφέρονται στο βιβλίο.

Εύχομαι οι “Μέρες Αποκάλυψης στην Ιωνία” να διαβαστούν από πολλούς. Και ο αγαπητός μας Γιώργος με υγεία, με σωματικές και πνευματικές δυνάμεις ακμαίες και προπάντων με τον εξ ύψους φωτισμό να συνεχίζει την πνευματική προσφορά του”.

 

Στη συνέχεια έλαβε χώρα η παρουσίαση του βιβλίου από τον κ. Αθανάσιο Φραγκούλη, Διδάκτορα Κλασσικής Φιλολογίας και Γενικό Γραμματέα της Εστίας Νέας Σμύρνης και τον κ. Νικόλαο Βικέτο, Γενικό Γραμματέα της Ενώσεως Σμυρναίων. Αποσπάσματα από το κείμενο διάβασαν η κα Θέμις Παπαδοπούλου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και ο κ. Τάκης Ιωαννίδης, Διδάκτωρ Λογοτεχνίας και μέλος της Εξελεγκτικής Επιτροπής της Εστίας Νέας Σμύρνης.

Την όλη εκδήλωση έκλεισε ο συγγραφέας κ. Παπαθανασόπουλος, ο οποίος με πολλή συγκίνηση αναφέρθηκε στους λόγους που τον ώθησαν να γράψει το συγκεκριμένο μυθιστόρημα και ευχαρίστησε τους συντελεστές της εκδήλωσης, τις εκδόσεις ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ και τους ανθρώπους της πόλης για την τιμητική παρουσία τους.

Tags: