Στα πλαίσια της 4ης Έκθεσης Χριστιανικού Βιβλίου, έγινε η επίσημη παρουσίαση του νέου βιβλίου του Μητροπολίτου Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου την Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015 στο ξενοδοχείο CARAVEL.

Το βιβλίο με τίτλο “ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ” και με υπότιτλο “Λόγια καρδιάς με αφορμή την επικαιρότητα”, περιλαμβάνει κείμενα του Σεβασμιώτατου που έχουν δημοσιευθεί στον Τύπο την τελευταία πενταετία.

Πρώτος ομιλητής ήταν ο Διδάκτωρ Φιλοσοφίας και συγγραφέας κ. Δημήτρης Μπαλτάς ο οποίος παρουσίασε τις ενότητες και τη θεματολογία του βιβλίου. Ιδιαίτερα επεσήμανε ότι ερεθίσματα για τα κείμενα αποτέλεσαν γεγονότα και καταστάσεις που δεν προσεγγίζονται συχνά από άμβωνος. Και αυτό ακριβώς, πρόσθεσε ο κ. Μπαλτάς, αποτελεί σημαντικό γεγονός, γιατί με απλό λόγο, διαύγεια σκέψεων και αμεσότητα, το βιβλίο αποτελεί γέφυρα συνάντησης με τους εκτός των τειχών της Εκκλησίας.

Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στον κ. Ηλία Λιαμή, Διδάκτορα Θεολογίας, Μουσικολόγο και μάχιμο εκπαιδευτικό ο οποίος, με αφορμή την τραγικότητα των γεγονότων του Παρισιού, παρουσίασε το συγκεκριμένο κεφάλαιο του βιβλίου με τίτλο “Θρησκευτικός φανατισμός και συμφιλίωση”. Η αποϊεροποιημένη Δυτική κοινωνία, αλλά και δυνάμεις εντός της πατρίδας μας που “ευαγγελίζονται” μια κοινωνία χωρίς Θεό, φαίνεται να έχει αποτύχει παταγωδώς. Ιδιαίτερα το κεφάλαιο αυτό, επίκαιρο όσο ποτέ όπως είπε ο κ. Λιαμής, έρχεται να φανερώσει τις μεγάλες ευθύνες της Δύσης αλλά και να αναρωτηθεί αν είμαστε εμείς έτοιμοι να συμβάλλουμε σε μια προοπτική αφύπνισης.

Τελευταίος από τους ομιλητές που παρουσίασαν το βιβλίο του Σεβασμιώτατου κ. Ιγνατίου, ήταν ο Πρωτοπρεσβύτερος Αδαμάντιος Αυγουστίδης, Αν. Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Ψυχίατρος και Διευθυντής του Ιδρύματος Πνευματικής Επιμορφώσεως της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Ο π. Αδαμάντιος, στην ομιλία του, αναφέρθηκε σε αντικατοπτρισμούς σκέψεων και προβληματισμών που του προκάλεσε η ανάγνωση του βιβλίου και προσκάλεσε το κοινό στην αναζήτηση και των δικών του αντικατοπτρισμών.

Ο κόσμος τού αύριο είναι ήδη παρών. Κι εμείς μοιάζουμε να εθελοτυφλούμε. Ωστόσο οι διανοούμενοι μιλούν από καιρό περί του τέλους των ιδεολογιών. Οι φιλόσοφοι σκιαγραφούν τον έμπρακτο μηδενισμό, ως κυρίαρχη αξία και μέτρο ζωής της καθημερινότητάς μας. Μπροστά σ΄αυτή την κοινωνική πραγματικότητα τα κείμενα του βιβλίου, μας καλούν σε αφύπνιση, είπε ο π. Αδαμάντιος.

Στη συνέχεια απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης, Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ως εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Τέλος στο βήμα ανέβηκε και έκλεισε την εκδήλωση ο Σεβασμιώτατος κ. Ιγνάτιος ο οποίος ευχαρίστησε τους διοργανωτές της παρουσίασης και ευχήθηκε το βιβλίο να γίνει αφορμή γόνιμου διαλόγου και μιας πορείας με προοπτική υπέρβασης των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί μετά την απαξίωση των Χριστιανικών παραδόσεων και αρχών.

Στην επίσημη παρουσίαση του βιβλίου στην Αθήνα, παρέστησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, Βρεσθένης κ. Θεόκλητος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Βελεστίνου κ. Δαμασκηνός και πλήθος κόσμου.

Την παρουσίαση συντόνισε ο υπεύθυνος των εκδόσεων “ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ” κ. Νίκος Δ. Σαμπαζιώτης.

 

Φωτογραφίες: Γωγώ Λούπη.

Tags: