Στην κατάμεστη αίθουσα του Βελλίδειου Συνεδριακού Κέντρου της Θεσσαλονίκης παρουσιάστηκε στις 4 Δεκεμβρίου 2019 το νέο βιβλίο με τίτλο ΜΑΚΑΡΙΣΜΟΙ. Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ του Ηγουμένου της Μονής Αγίας Θεοδώρας Θεσσαλονίκης και Υπευθύνου του Γραφείου Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, αρχιμανδρίτη Βαρνάβα Γιάγκου, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ.

Εκλεκτοί ομιλητές ανέπτυξαν τη σημασία των Μακαρισμών για τη ζωή των Χριστιανών, όπως την αποδίδει ο συγγραφέας στο βιβλίο του, και εξήγησαν τις θεολογικές ερμηνείες που περιέχονται στο βιβλίο.

Ο Μητροπολίτης Εδέσσης κ. Ιωήλ επικεντρώθηκε στην ανάλυση του Μακαρισμού “Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι”. Μίλησε για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί ο άνθρωπος να ομοιάσει με τον Θεό, ακολουθώντας τις εντολές Του και βιώνοντας τους Μακαρισμούς. “Η μακαριότητα των ανθρώπων είναι ο ίδιος ο Χριστός. Μόνο όταν ταυτίσουμε τη ζωή μας μαζί Του βρίσκουμε την πραγματική μακαριότητα”, ανέφερε ο κ. Ιωήλ.

Μιλώντας για τον τρόπο προσέγγισης των Μακαρισμών από τον συγγραφέα, ο μητροπολίτης Εδέσσης υπογράμμισε ότι “οι ερμηνείες που δίνει ο π. Βαρνάβας δεν διαφέρουν από τις ερμηνείες των Πατέρων της Εκκλησίας αλλά είναι δοσμένες με ένα σύγχρονο τρόπο”.

Ο Πρωτοσύγκελος της Μητρόπολεως Σισανίου και Σιατίστης, αρχιμανδρίτης Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλος, μίλησε για κάθε έναν από τους Μακαρισμούς, παρουσιάζοντας συνοπτικά την ανάλυση που κάνει ο συγγραφέας, καθώς και για το πώς εφαρμόζονται στην πράξη.

“Το βιβλίο είναι για να ανοίγει δρόμο. Δεν σε κρατά, σου δίνει την ώθηση και την ελευθερία να ταξιδέψεις. Αποκαλύπτει τη θέα που μπορεί να κρύβεται πίσω από κλειστά παράθυρα. Ένα τέτοιο βιβλίο είναι του π. Βαρνάβα, ένα βιβλίο που σε ελευθερώνει”, επισήμανε ο εφημέριος του ναού του Ευαγγελιστή Λουκά Θηβών και διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού “Βοιωτική Εκκλησία”, π. Σπυρίδων Βασιλάκος.

“Με κάθε του λέξη ο π. Βαρνάβας, στο βιβλίο του, μας οδηγεί στον Χριστό”, συμπλήρωσε ο π. Σπυρίδων, παρομοιάζοντας τον συγγραφέα με πιλότο που απογειώνει τους αναγνώστες του. “Τα αδιέξοδα του ανθρώπου γίνονται δρόμοι του Θεού. Όταν ακούς τους Μακαρισμούς, έχεις την αίσθηση ότι ο άνθρωπος ενδύεται την ιερότητα της ζωής”, τόνισε.

Κλείνοντας την εκδήλωση, ο π. Βαρνάβας Γιάγκου ευχαρίστησε θερμά το κοινό της Θεσσαλονίκης που προσήλθε στη βιβλιοπαρουσίαση καθώς και τους ομιλητές για τον γλαφυρό τρόπο με τον οποίο παρουσίασαν το βιβλίο του.

“Το επικίνδυνο σε ένα βιβλίο είναι να προβάλλουμε τον εαυτό μας. Στο βιβλίο αυτό, το οποίο εκφράζει πνευματική ανησυχία, θέλουμε να προβάλλεται ο Θεός. Μέσα από τους Μακαρισμούς, ο άνθρωπος κερδίζει την αιωνιότητα”, είπε χαρακτηριστικά ο π. Βαρνάβας.

“Οι Μακαρισμοί συνιστούν την πυξίδα της ζωής μας. Κάθε Μακαρισμός περιέχει όλη τη μακαριότητα του Χριστού. Μέσα από το βιβλίο θέλουμε να δώσουμε στον κόσμο ελπίδα και πνευματική χαρά”, υπογράμμισε ο π. Βαρνάβας.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο ιατρός κ. Βασίλης Φωτιάδης. Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από ύμνους που απέδωσαν ο Πρωτοψάλτης της Μονής αγίας Θεοδώρας, Ιωάννης Χασανίδης, με μαθητές του.

Τα έσοδα από τις πωλήσεις του θα διατεθούν για την ενίσχυση των συσσιτίων του ναού της Παναγίας Λαοδηγήτριας Θεσσαλονίκης.

 

ΠΗΓΗ: Orthodoxia.info, Σοφία Καρεκλά

 

 

Την εκδήλωση μπορείτε να παρακολουθήσετε ΕΔΩ

https://www.youtube.com/watch?v=sBe7YgtI8iQ

Tags: