Την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023, στην πανέμορφη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, πειραιώτες έζησαν ένα ιερό αφιέρωμα στον ξεριζωμό των Ελλήνων της Μικράς Ασίας!

Αφορμή ήταν η παρουσίαση του βιβλίου του Μικρασιάτη δημοσιογράφου και συγγραφέα Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου, με τίτλο «ΜΕΡΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ ΣΤΗΝ ΙΩΝΙΑ-Το δράμα των Ελλήνων της Ιωνίας (1914-1922)».

Η βραδιά που συνδιοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Πειραιά και τις εκδόσεις «Αρχονταρίκι» ήταν πραγματικά μια κατάθεση ψυχής σε μνήμες που πονούν αλλά πρέπει να μείνουν ζωντανές, όχι για να διαιωνίζουν το μίσος αλλά να γίνουν μάθημα αποφυγής. Το βιβλίο παρουσίασαν ο Εκπαιδευτικός, Δρ Θεολογίας, Μουσικός και Συγγραφέας Ηλίας Λιαμής και η Νομικός Σοφία Γ. Παπαθανασοπούλου. Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Προϊστάμενος Προγράμματος και Πολιτισμού στο «ΚΑΝΑΛΙ 1» Παναγιώτης Φύτρας.

Την βραδιά πλαισίωσαν υπέροχα με Μικρασιάτικα τραγούδια η Σταυρούλα Μέντη στο βιολί, ο Δημήτρης Πάσσιος στην κιθάρα και η Άννα Λιαμή στο τραγούδι.

Στην εκδήλωση απηύθηναν χαιρετισμό η Αντιδήμαρχος Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Πειραιά Σίσσυ Αλιγιζάκη και η Διευθύντρια Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Πειραιά Βάσω Σωτηρίου.

Η βραδιά, κατά γενική ομολογία, θα μείνει για πάντα στην καρδιά όσων την παρακολούθησαν αφού μέσα από τις σελίδες του ιστορικού μυθιστορήματος του Γιώργου Παπαθανασόπουλου, οι ήρωες έδειξαν συγκλονιστικό θάρρος, μοναδική αξιοσύνη, αληθινή πίστη στο Θεό και ανεπανάληπτη θέληση για ζωή.

Χορηγός επικοινωνίας ήταν το «ΚΑΝΑΛΙ 1» του Δήμου Πειραιά.

ΦΩΤΟ: Γιώργος Ν. Γαρμπής

Tags: