Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2018, στην αίθουσα Εκδηλώσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, η παρουσίαση του Τόμου των Πρακτικών του Ε Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα: “Ο διεθνής περίγυρος και ο φιλελληνισμός κατά την ελληνική επανάσταση” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ”.

 

Τα Συνέδρια οργανώνει η Ειδική Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητας της Εκκλησίας της Ελλάδος από το 2012 με στόχο, μέχρι το 2021, όπου συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 να έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 10 Συνἐδρια.

Παρέστησαν, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, o Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, Πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Βελεστίνου κ. Δαμασκηνός και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεθώνης κ. Κλήμης, Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Γεώργιος Καλαντζής, ο Βουλευτής κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, ως εκπρόσωπος του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, η Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Ισμήνη Κριάρη ακαδημαϊκοί, κληρικοί και λαϊκοί.

 

Την εκδήλωση συντόνισε ο Γραμματέας της ΕΙΔ.Σ.Ε. Πολιτιστικής Ταυτότητος Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος Αντωνίου-Τριανταφυλλίδης και εισηγήσεις πραγματοποίησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος, Μέλος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος, ο Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Απόστολος Νικολαΐδης και ο Καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου και της Εξωτερικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Άγγελος Συρίγος.

 

Ακολούθως ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, Πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητας, κλείνοντας την εκδήλωση της παρουσίασης του Τόμου των Πρακτικών του Ε´ Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου εξέφρασε τις βαθύτατες ευχαριστίες του προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και προς τα Μέλη της Ιεράς Συνόδου, οι οποίοι εμπνέουν και ευλογούν τις ενέργειες της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος και αναφέρθηκε σε όσους συμβάλλουν καθοριστικά στην διοργάνωση αυτών των συνεδρίων καθώς και στις Εκδόσεις “ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ”, οι οποίες επιχορηγούν τις εκδόσεις των τόμων των Συνεδρίων.

 

Τέλος δε, ανακοίνωσε ότι το Ζ Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο, θα πραγματοποιηθεί στις 19 και 20 Οκτωβρίου 2018 με θέμα: “Οι φιλελεύθεροι θεσμοί του Αγώνος της Ελληνικής Επαναστάσεως”.

Tags: