Παρουσία του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, Κληρικών, Πανεπιστημιακών Καθηγητών, εκδοτών και πλήθους φίλων του Χριστιανικού Βιβλίου, παρουσιάστηκε την Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014, στο Ξενοδοχείο “Κάραβελ”, στην Αθήνα, ο Συλλογικός Τόμος, με τίτλο “Στα βήματα των Πατέρων μας”, των εκδόσεων “Αρχονταρίκι”.
Ο Τόμος περιλαμβάνει τις επιστημονικές εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν στις γενικές Ιερατικές Συνάξεις της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, κατά το Εκκλ/κό έτος 2012-2013 και αφορούσαν στη ζωή και στο έργο των Πατέρων της Εκκλησίας.
Πρώτος ομιλητής ήταν ο Ιεροκήρυκας Αρχιμ. Δανιήλ Αεράκης, ο οποίος επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι “Ο τόμος, που σήμερα παρουσιάζεται, εμφανίζει Θεοφόρους Πατέρες, που έζησαν καθένας σε άλλη περιοχή, σε διαφορετικό χρόνο, υπό διαφορετικές συνθήκες. Και όμως, μίλησαν και έγραψαν τέτοια και τόσα για το Σώμα του Χριστού, την Εκκλησία, ώστε η θεολογία τους δεν είναι περιγραφική, αλλ’ είναι συνθετική. Συντονιστής πάλι το Πνεύμα το Άγιον. Η εικόνα της θεολογίας που συνδημιούργησαν καλείται Ορθόδοξη Πατερική Παράδοσις. Είναι αυτό που καλούμε συμφωνία των Πατέρων, “consensus partum”…”.
Αναφερόμενος πιο εξειδικευμένα στον όρο “Πατερική Παράδοσις”, ο π. Δανιήλ τόνισε χαρακτηριστικά: “Η Πατερική Παράδοσις δεν είναι η στατικότητα σε μια άλλη εποχή και σ’ ένα σχήμα. Είναι τρεχούμενο νερό… Είναι και παλαιά, αλλ’ όχι παλαιούμενη. Είναι αρχαία, αλλ’ όχι αρχείο… δεν είναι ένας ιδεολογικός ή θρησκευτικός κομήτης… είναι το ουράνιο στερέωμα, γεμάτο άστρα… δεν μπορεί να είναι η επίδειξις κοσμικής λαμπρότητας ή η λιτάνευσις θρησκευτικού ναρκισσισμού. Είναι απόδειξις μαρτυρίας και λιτάνευσις Σταυρού… Δεν είναι μουσείο με ειδώλια ηρώων του παρελθόντος. Είναι ο στίβος των αγωνιστών όλων των αιώνων… δε μπορεί να είναι μια προγονολατρία… δεν είναι ούτε μουσείο λαμπρού παρελθόντος και πολυτελών κειμηλίων… είναι η πρόοδος… η τήρηση ζωντανών εντολών και η έκφρασις αιωνίων αληθειών…”. Και κατέληξε: “Εκκλ/κό κατεστημένο που θεωρεί ως παράδοση βυζαντινισμούς και εγωκεντρικές επιδεικτικές μανίες, καταντά θρησκεία του κόσμου τούτου, κάποτε και αγυρτεία. Άλλωστε, δεν απέχουν, γραμματικά, πολύ οι λέξεις “αλήθεια” και “αλητεία”. Χωρίς ζωντανή λατρεία και ζωντανό αγώνα και ζωντανή διακονία της Θεολογίας, κατεβαίνει ο τόνος, το “θ” γίνεται “τ” και ο ουρανός κυλιέται στη λάσπη…”.
Επόμενος ομιλητής ήταν ο κ. Κων/νος Κορναράκης, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο ομιλητής επεσήμανε τον κίνδυνο της στατικής ερμηνείας των Πατέρων, η οποία τους τοποθετεί σε ιδεολογικές πλατφόρμες, που καθηλώνουν τα κείμενά τους σε μια άγονη μεταγλώττιση. “Για να καταστεί σύγχρονο, σε κάθε εποχή, το Πατερικό κείμενο, απαιτείται η αμφίδρομη σχέση μεταξύ του συγγραφέα του και του μελετητή του κειμένου. Ο συγγραφέας του κειμένου, Πατέρας της Εκκλησίας, έχει ως πρώτο και κύριο μέλημά του την φροντίδα της ψυχής. Ο ίδιος έχει συγκρουστεί με τις παθογόνες δυνάμεις του εαυτού του και έχει αποκτήσει τη δυνατότητα έμμεσης ή άμεσης γνώσεως των ανθρωπολογικών και ειδικότερα ψυχολογικών δεδομένων…”, και κατέληξε ως εξής: “Το Πατερικό κείμενο δεν αποτελεί σεντούκι πληροφοριών, αλλά πρόκληση πνευματικού βίου, που περιλαμβάνει τον βιωματικό υπομνηματισμό του. Στην περίπτωση αυτή, εν Αγίω Πνεύματι, ο άνθρωπος ζει Πατερικά και ερμηνεύει αυθεντικά τη σκέψη των Πατέρων…”.
Την εκδήλωση, που συντόνισε ο Αρχιμ. Επιφάνιος Οικονόμου, Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, έκλεισε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο οποίος ευχαρίστησε τους ομιλητές και όλους τους εκλεκτούς εισηγητές των Ιερατικών Συνάξεων και επεσήμανε ότι “Στις εν λόγω συνάξεις προσπαθήσαμε να περάσουμε από την επιφανειακή προσέγγιση των Πατέρων στην ουσία της διδασκαλίας τους και ν’ ανακαλύψουμε τον τρόπο που μιλούν οι Πατέρες στην εποχή μας…”