Πλήθος κόσμου παρευρέθη την Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022 στην εκδήλωση που διοργάνωσαν η Δημοτική Παράταξη «ΕΥΠΟΛΙΣ»-Συνεργασία δημοτών Διονύσου, και οι εκδόσεις «ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ» αφιέρωμα στην Μικρασιατική Καταστροφή, με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου του Μικρασιάτη δημοσιογράφου και συγγραφέα Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου, με τίτλο «ΜΕΡΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ ΣΤΗΝ ΙΩΝΙΑ-Το δράμα των Ελλήνων της Ιωνίας (1914-1922)», που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Αγίου Στεφάνου Αττικής.

Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση, ο εφημέριος του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Αγίου Στεφάνου Πρωτοπρεσβύτερος Χρυσοβαλάντης Θεοδώρου, ο πολιτικός μηχανικός, επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «ΕΥΠΟΛΙΣ» και υποψήφιος Δήμαρχος Δήμου Διονύσου Κωστής Δ. Κουριδάκης και ο συγγραφέας του βιβλίου Γιώργος Ν. Παπαθανασόπουλος παρουσίασαν, με την ευκαιρία των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, ένα ξεχωριστό βιβλίο! Το συντονισμό της εκδήλωσης και την ευθύνη της παρουσίασης είχε ο εκδότης των εκδ. «Αρχονταρίκι», Νίκος Δ. Σαμπαζιώτης.

Στην παρουσίαση του βιβλίου, παρέστησαν οι βουλευτές της ΝΔ, Γ. Βλάχος, Β. Οικονόμου, η υποψήφια βουλευτής της ΝΔ, Βάσω Κόλλια και ο πρόεδρος της ΕΣΤΙΑΣ Τ. Καρασαρλής.

Εντυπωσιακή και ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η προσέλευση των δημοτών από τον Άγιο Στέφανο, τη Δροσιά, την Άνοιξη, τον Διόνυσο, τη Σταμάτα και το Κρυονέρι των οποίων η παρουσία έδειξε για άλλη μια φορά την μεγάλη ευαισθησία τους για τις Αλησμόνητες Πατρίδες, αφού όπως τονίσε και ο συγγραφέας «οι πατρίδες δεν χάθηκαν γιατί μέσα στην ψυχή μας ό,τι αγαπάμε δεν πεθαίνει».

Στην ομιλία του ο π. Χρυσοβαλάντης ανέφερε τον σημαντικό ρόλο της εκκλησίας και των κληρικών, ως παράγοντα συνέχειας του Ελληνισμού. Υπήρξε μια αξιοθαύμαστη ενότητα και συνεργασία κλήρου και λαού, που οδήγησε στο θαύμα της επιβίωσης και της ανάπτυξης των Ελλήνων στη Μικρά Ασία. Ιδιαίτερα στάθηκε στις ζώσες μαρτυρίες συγγενών του συγγραφέα, του παππού του παπα-Γιώργη, το έργο του οποίου ενέπνεε αγάπη, σύμπνοια και αλληλεγγύη με τη βοήθειά του να δίνεται απλόχερα ακόμη και στους Τούρκους συνανθρώπους του!

Ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «ΕΥΠΟΛΙΣ», Κωστής Δ. Κουριδάκης, στάθηκε ιδιαίτερα σε αποσπάσματα του βιβλίου τα οποία είναι ακόμη και σήμερα πολύ επίκαιρα:

«Προσεύχομαι οι πολιτικοί μας να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, να σταματήσουν τον διχασμό του λαού και να δράσουν όλοι μαζί προς ωφέλεια όλων των Ελλήνων»,

«Δεν είναι μόνο οι πολιτικοί που διχάζουν το λαό. Κι εμείς οι κληρικοί, πολλές φορές δεν είμαστε υποδείγματα αγάπης και ενότητας και το σαράκι του διχασμού έτρωγε τις σάρκες του Ελληνισμού και συνεχίζει να τις τρώει καθώς μας αρέσει να αναζητούμε διαρκώς αφορμή να διαφωνούμε…», «…οι Ελλαδίτες συμπατριώτες μας πάσχουν από την επάρατη ενδημική τους αρρώστια, τον εθνοκτόνο διχασμό».

Η συγκίνηση όλων έφτασε στο αποκορύφωμα όταν πήρε τον λόγο ο συγγραφέας, Γιώργος Ν. Παπαθανασόπουλος. «Είπα να συγκεντρώσω αδιάσειστα στοιχεία και να κάνω βιβλίο για να μη χαθούν μετά τον θάνατό μου και να μείνουν παρακαταθήκη ζωής και μνήμης των παιδιών και των εγγονών μου και, γενικότερα, των Μικρασιατών».

Ο συγγραφέας, με το λογοτεχνικό του ταλέντο, μας παραδίδει ένα συγκλονιστικό ιστορικό βιβλίο, εθνική συνεισφορά θα μπορούσαμε να πούμε! Κρατάει άσβεστη τη φλόγα του Ελληνισμού και διαφυλάσσει την αγάπη για τις αλησμόνητες πατρίδες!

Υπήρξαν σημεία κατά τη διάρκεια της ομιλίας του συγγραφέα, που η συγκίνησή του στάθηκε εμπόδιο στην εκφορά του λόγου του και επιβεβαιώθηκε αυτό που έχει ειπωθεί για το βιβλίο, ότι δηλαδή «…έχει γραφεί περισσότερο με δάκρυ και λιγότερο με μελάνι».

Το βιβλίο μας βοηθάει να αντλήσουμε διδάγματα από τον πόνο του ξεριζωμού και την καταστροφή της Σμύρνης, αλλά και πολλών άλλων περιοχών της Μ. Ασίας όπου άνθησε ο ελληνισμός και ο πολιτισμός. Μεταφέρει δε τα διδάγματα αυτά στους αναγνώστες, σε μια προσπάθεια να τονίσει την ανάγκη κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, ενότητας και επαγρύπνησης για το κοινό όφελος, για μια καθημερινότητα ανθρώπινη και ποιοτική!

Αξιοθαύμαστη ήταν η συνεισφορά της μαθήτριας Γεωργίας Αναγνωστοπούλου, η οποία διάβασε με τρόπο γλαφυρό αποσπάσματα από το βιβλίο και συγκίνησε πολύ.

Ιδιαίτερα ευχάριστη και ζωντανή ήταν η συνεισφορά του μουσικού συνόλου που απαρτίζετο από τον Aγκόπ Ιμιριάν (κιθάρα) τον Παντελή Παραμάνη (ούτι) και την Ξένια Τσιούμα (τραγούδι), οι οποίοι κατάφεραν να γυρίσουν το χρόνο πίσω με τα Μικρασιάτικα τραγούδια τους!

Ήταν πραγματικά μια αξέχαστη βραδιά!

ΦΩΤΟ: Γιώργος Ν. Γαρμπής

Tags: