Ήταν μια βραδιά αρχοντική, υψηλού επιπέδου, στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη, κατά την οποία έγινε η παρουσίαση του βιβλίου “Γιορτές στη Βασιλεύουσα” του Σεβ. Μητροπολίτου Προικοννήσου κ. Ιωσήφ, από τις εκδόσεις “APXONTAPIKI”, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.
Την εκδήλωση άνοιξε ο οικοδεσπότης, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη Πρέσβης κ. Νικόλαος Ματθιουδάκης.
Eκ μέρους των εκδόσεων “Αρχονταρίκι” ο κ. Νίκος Σαμπαζιώτης απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό ευχαριστώντας τον Πατριάρχη για την παρουσία του, αλλά και για την θερμότητα με την οποία αγκάλιασε αυτήν την έκδοση.
O κ. Νίκος Σαμπαζιώτης, χαρακτήρισε την εκδήλωση ως έναν ιστορικό σταθμό για τις εκδόσεις, “γιατί παρουσιάζεται ένα βιβλίο μας στην Πόλη των ονείρων μας το οποίο στις σελίδες του ζωντανεύει γλαφυρά μοναδικές εικόνες από τις γιορτές, όπως τελούνται εδώ στη Βασιλεύουσα”. Σημείωσε πως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Προικονήσσου κατάφερε με τη γραφίδα του “να μας κάνει να ζήσουμε την κάθε στιγμή τής κάθε γιορτής”, τονίζοντας πως αν και βρισκόμαστε μακριά από την Πόλη, εν τούτοις μπορούμε να βιώνουμε τα πάντα χάρη στο βιβλίο.
Στη συνέχεια το βιβλίο παρουσίασαν ο Ηγούμενος της Ιεράς Σταυροπηγιακής Μονής Τατάρνης Ευρυτανίας π. Δοσίθεος Καννέλος και ο Δρ Γιώργος Γαβαλάς, Iατρός Ωτορυνολαρυγγολόγος-Nευροωτολόγος.
O π. Δοσίθεος σταχυολόγησε τις σημαντικότερες αναφορές του συγγραφέως, κάνοντας λόγο για σφαιρική και ολοκληρωμένη περιγραφή των τελουμένων στο Πατριαρχείο.
Ανέφερε πως κάθε λατρευτική εκδήλωση του Πατριαρχικού Ναού είναι “αληθής και μοναδική μυσταγωγία”, ενώ μίλησε και για την στενοχώρια που εκφράζει ο συγγραφέας όσον αφορά την πονεμένη και Σταυρωμένη Ρωμιοσύνη.
Υπογράμμισε πως το δένδρο της ομογένειας έπεσε γιατί διαβρώθηκαν οι ρίζες του, συμπληρώνοντας όμως παράλληλα πως “για την ομογένεια ανέτειλε το έαρ”.
Μίλησε για τις αναφορές του συγγραφέως στις Πατριαρχικές Χοροστασίες και στα συλλείτουργα, ενώ κλείνοντας σημείωσε πως “η ανάγνωση αυτού του πονήματος, ωφελεί τους φίλους της ιστορίας, ωφελεί τους εραστάς της λειτουργικής τάξεως, ωφελεί τους πάντας, όσοι κυκλώνουν το Ιερό Θυσιαστήριο…”
Από την πλευρά του ο κ. Γαβαλάς, αρχικά αναφέρθηκε στο συγγραφικό έργο τού Σεβασμιωτάτου και στην ποιμαντική του δραστηριότητα.
Μίλησε συνοπτικά στη δομή του βιβλίου, το οποίο ξεκινά από την αρχή της Ινδίκτου και φτάνει μέχρι το Πάθος και την Ανάσταση του Κυρίου μας, αλλά και στις εορτές που έπονται.
Ανέφερε ότι στο βιβλίο υπάρχει πλούτος πληροφοριών για τη λειτουργική ζωή της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, και την κοινωνική ζωή των Ρωμιών της Κωνσταντινούπολης, ενώ σημείωσε πως υπάρχουν πολλές ιστορικές πληροφορίες που δείχνουν την αδιάκοπη ιστορική συνέχεια.
“Είναι ολοφάνερος ο έρωτας του συγγραφέα με την Πόλη σε κάθε σελίδα του βιβλίου”, είπε σε άλλο σημείο της παρουσίασής του ο κ. Γαβαλάς και δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο λεπτό χιούμορ που υπάρχει σε πολλές από τις σελίδες του, το οποίο μάλιστα, όπως σημείωσε, σε μια-δυο περιπτώσεις γίνεται καυστικό χωρίς όμως να ενοχλεί.
“Όσοι μελετήσουν το βιβλίο, θα αγαπήσουν περισσότερο τη Βασιλεύουσα. Θα αγαπήσουν πολύ περισσότερο το Φανάρι…”, κατέληξε.
Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο συγγραφέας, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Προικονήσσου κ. Ιωσήφ ο οποίος και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του τόσο στον Οικουμενικό μας Πατριάρχη, όσο και στον κ. Γενικό Πρόξενο για την Ευλογία που είχε να παρουσιάσει στην Κωνσταντινούπολη το βιβλίο “Γιορτές στη Βασιλεύουσα”.
Τόνισε ότι το βιβλίο δεν είναι επιστημονικό, αλλά “ένα παιχνίδι που κινείται ανάμεσα στην πραγματικότητα και στο όνειρο. Στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον”, όπως χαρακτηριστικά είπε.
Σημείωσε πως από την αρχή ως το τέλος το βιβλίο είναι ένας ύμνος για την μητέρα του, “την Μεγάλη Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως” και για τον πατέρα του, “τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη”, συμπληρώνοντας παράλληλα πως το συγκεκριμένο βιβλίο γράφτηκε με σκοπό να βοηθήσει κάποιους να αγαπήσουν περισσότερο την Πόλη των θρήνων, των ελπίδων και των ονείρων μας.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον λόγο του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος τόνισε πως στη ζωή και την παράδοση της Εκκλησίας και του γένους μας, οι γιορτές προσλαμβάνουν ιδιαίτερη πνευματική και σωτήρια διάσταση. Μας θυμίζουν “γεγονότα Θεία και Ιερά” και μας προτρέπουν να συμπορευθούμε με το Χριστό και να αναγεννηθούμε μαζί Του.
Υπογράμμισε πως οι γιορτές για εμάς δεν αποτελούν αιτία μιας εφήμερης χαράς, αλλά εσωτερικής και μόνιμης χαράς η οποία δεν επηρεάζεται από τις συνθήκες του παρόντος κόσμου, συμπληρώνοντας πως “αποτελούν βίωμα πνευματικό” γι αυτό και οι εορτές στην “Βασιλεύουσα των καρδιών μας” διακρίνονται για την απλή μεγαλοπρέπειά τους και για την εύγλωττη σιωπή τους.
Tέλος αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι ομιλητές έπλεξαν εγκώμια για την άριστη εμφάνιση του βιβλίου λόγω της προσφοράς από τον Δημοσιογράφο και Φωτογράφο του Oικ. Πατριαρχείου κ. Νικόλαο Μαγγίνα, φωτογραφιών οι οποίες κοσμούν το κείμενο.
O κ. Mαγγίνας χειροκροτήθηκε θερμά, στοιχείο αναγνώρισης της συμβολής του στην αρχοντιά που εκπέμπουν οι σελίδες του βιβλίου “Γιορτές στη Bασιλεύουσα”!
Στην εκδήλωση παρέστησαν οι Mητροπολίτες: Γέρων Δέρκων κ. Aπόστολος, Θεοδωρουπόλεως κ. Γερμανός, Tρανουπόλεως κ. Γερμανός, Mύρων κ. Xρυσόστομος, Kαλλιουπόλεως και Mαδύτου κ. Στέφανος, Προύσης κ. Eλπιδοφόρος, ο Eπίσκοπος Σιεμιατίτσε κ. Γεώργιος από την Eκκλησία της Πολωνίας, ο Πρόξενος κ. Bίκτωρ Mαλιγκούδης, ο Mέγας Aρχιδιάκονος κ. Mάξιμος, ο Άρχων Πρωτοψάλτης της M.τ.X.E. κ. Λεωνίδας Aστέρης, ο Άρχων M. Xαρτοφύλαξ και Aιρετός εκπρόσωπος όλων των μη Mουσουλμανικών μειονοτήτων στη Γενική Διεύθυνση Bακουφίων κ. Παντελής Bίγκας, Πρόεδροι ομογενειακών κοινοτήτων, Kαθηγητές Πανεπιστημίου, Eκπρόσωποι της νεολαίας της Oμογένειας κ.ά.
Φωτογραφίες: Nίκος Μαγγίνας
Βίντεο από την εκδήλωση:
https://www.youtube.com/watch?v=-9EFiZeK4Lg+feature%3Dplayer_embedded