Ο μακαριστός Μητροπολίτης, πρώην Πειραιώς κ. Καλλίνικος (κατά κόσμο Κωνσταντίνος Καρούσος) γεννήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου του 1926 στο Βαρθολομιό Ηλείας. Ήταν πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Χειροτονήθηκε Διάκονος το 1956 και Πρεσβύτερος το 1959. Λαϊκός ιεροκήρυκας στην Ηλεία το 1947, λαϊκός ιεροκήρυκας και κατηχητής στη Πάτρα το 1948. Ιεροκήρυκας Ι.Ν. Ταξιαρχών Αμαλιείου Ιδρύματος το 1959. Ηγούμενος Ι.Μ. Βαρλαάμ Μετεώρων και Ιεροκήρυκας Τρικάλων Θεσσαλίας 1961. Ιεροκήρυκας στο Παγκράτι (Αθήνα) 1962-1975. Διατέλεσε επίσης Καθηγητής του Φροντιστηρίου Κατηχητικών και Γεν. Διευθυντής των κατηχητικών σχολείων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών (1967-1980).

Ίδρυσε την Αδελφότητα “Η Χρυσοπηγή”, τον Σύνδεσμο “Ο Ιωάννης Χρυσόστομος”, την “Πνευματική Διακονία Νεότητας” (με το οικείο Οικοτροφείο) καθώς και την Ιερά Συνοδική Μονή “Παναγία η Χρυσοπηγή” της οποίας και είναι Ηγούμενος. Συνέγραψε πέραν των 70 βιβλίων θρησκευτικού και πνευματικού περιεχομένου και έχει αρθρογραφήσει σε πλείστα περιοδικά και εφημερίδες.

Το 1975 εξελέγη Τιτουλάριος Μητροπολίτης Ρωγών και Γενικός Διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας. Εξέδωσε την εφημερίδα “Εκκλησιαστική Αλήθεια” της οποίας επί επταετία ήταν Διευθυντής.

Στις 12 Ιανουαρίου του 1978 εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος Μητροπολίτης Πειραιώς και η ενθρόνησή του έγινε στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος Πειραιώς στις 5 Φεβρουαρίου (1978) παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, των πολιτικών, στρατιωτικών δικαστικών, Νομαρχιακών και δημοτικών Αρχών και παραγόντων και πλήθους κόσμου. Από τον θρόνο αυτόν παραιτήθηκε, μετά από ένα τέταρτο του αιώνα ποιμαντορικής προσφοράς και πλούσιου ευαγούς έργου, στις 4 Φεβρουαρίου του 2006. Όπως ανέφερε ο ίδιος στην επιστολή παραίτησής του, αφορμή για την απόφασή του ήταν η επιβάρυνση της υγείας του. Επισήμανε μάλιστα ιδιαίτερα ο ίδιος ότι η παραίτηση ήταν οικειοθελής, συμπληρώνοντας ότι επιθυμεί να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του “εν περισυλλογή και προσευχή”. Στις 7 Φεβρουαρίου η Ιερά Σύνοδος απεδέχθη την παραίτηση του.

Ίδρυσε τον ραδιοφωνικό σταθμό της Πειραϊκής Εκκλησίας. Ήταν ο δεύτερος Μητροπολίτης Πειραιώς από της ιδρύσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς μετά τον Χρυσόστομο Ταβλαδωράκη.

Είχε τιμηθεί με πολλά παράσημα σημαντικότερα των οποίων είναι των Πατριαρχείων Αντιοχείας, Ιεροσολύμων και Μόσχας, με χρυσό μετάλλιο του Ερυθρού Σταυρού Πειραιώς καθώς και από την Πειραϊκή Λέσχη.

Απεβίωσε στις 29 Φεβρουαρίου 2020.

Tags: