Ο Καθηγητής Δημήτρης Λινός γεννήθηκε στον Πειραιά το 1951 και τελείωσε το 18ο Γυμνάσιο Αρρένων Αθηνών το 1969. Την ίδια χρονιά εισήλθε με εισαγωγικές εξετάσεις στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών από τους πρώτους και 6 χρόνια αργότερα πήρε το πτυχίο του, διαβάζοντας τον όρκο ως πρώτος τελειόφοιτος φοιτητής της Ιατρικής, πριν αναχωρήσει σε λίγες εβδομάδες για το Harvard και το γνωστό Massachusetts General Hospital. Εκεί εργάσθηκε ως Clinical and Research Fellow για ένα χρόνο. Γίνεται δεκτός στην περίφημη Mayo Clinic (για πρώτη φορά δέχονται απόφοιτο μη Αμερικανικής Σχολής) και ύστερα από 5 χρόνια αποφοιτά ως γενικός χειρουργός που σε λίγο επιτυγχάνει και στα American Boards of Surgery. Tον Ιούλιο του 1981 συνεχίζει την καριέρα του ως Consultant πλέον και Διευθυντής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Cleveland Metropolitan Hospital και εκλέγεται Assistant Professor της Χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του Case Western Πανεπιστημίου.
Η αγάπη του όμως για την Ελλάδα και η επιθυμία του να προσφέρει αυτά που έμαθε στην Αμερική, τον οδηγεί στην απόφαση να επιστρέψει και να ενταχθεί στο ακαδημαϊκό προσωπικό στο Αρεταίειο Πανεπιστήμιο ως Υφηγητής της Χειρουργικής και αργότερα ως Τακτικός Καθηγητής της Χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή Αθηνών. Σήμερα πολλοί Έλληνες Καθηγητές στις ΗΠΑ αλλά και στην Ελλάδα αναγνωρίζουν τον ρόλο που έπαιξε ο κ. Λινός στη μετέπειτα ακαδημαϊκή τους καριέρα.
Στην Ελλάδα ήταν από τους πρώτους που έφεραν τη λαπαροσκοπική χειρουργική στη χώρα, οργανώνοντας πρακτικά σεμινάρια σε πειραματόζωα και διεθνή συνέδρια, γράφοντας το πρώτο ελληνικό σύγγραμμα Λαπαροσκοπική Γενική Χειρουργική, ώστε και οι Έλληνες χειρουργοί να εκπαιδευτούν στη νέα τεχνολογία στις αρχές του 1990.
Η κυρία, όμως, προσφορά του Καθηγητή Δημήτρη Λινού στη διεθνή Χειρουργική αφορά την Ενδοκρινική Χειρουργική. Συνέγραψε πολλές μελέτες και βιβλία όπως τα The Adrenal Glands και Minimal Invasive Thyroidectomy που εκδόθηκαν από τον διεθνή εκδοτικό οίκο Springer και αποτελούν πολύτιμα βοηθήματα στους Χειρουργούς Ενδοκρινών Αδένων σε όλο τον κόσμο.
Η προσφορά του αυτή αναγνωρίσθηκε με την εκλογή του ως Προέδρου της International Association of Endocrine Surgeons. Μάλιστα, η Προεδρική του ομιλία στο Παγκόσμιο Συνέδριο Χειρουργικής το 2017 στην Βασιλεία της Ελβετίας, είχε τον ελληνικό τίτλο «Ὁ βίος τῇ χειρουργικῇ ἀναφύεται» που είναι και το έμβλημα της Διεθνούς Χειρουργικής Εταιρείας. Η ομιλία του αυτή, που δημοσιεύθηκε αργότερα στο έγκριτο περιοδικό World Journal of Surgery, αναφέρεται συχνά και σήμερα στα διεθνή συνέδρια και δημοσιεύσεις, ιδίως στις αναφορές του για τη στήριξη των χειρουργών από τις επιθέσεις εναντίον τους.
Ο Καθηγητής Δημήτρης Λινός, εκτός από την ακαδημαϊκή του προσφορά στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έχει μία εντυπωσιακή πορεία ως κλινικός χειρουργός. Λέγεται ότι έχει χειρουργήσει τον μεγαλύτερο αριθμό ασθενών στον κόσμο από παθήσεις του θυρεοειδούς.
Το 2022 αποφάσισε να προσθέσει στη ζωή του εκτός από τη χειρουργική την οποία συνεχίζει να υπηρετεί κανονικά μέχρι σήμερα, και την υπηρεσία των πνευματικών αναγκών των συνανθρώπων του. Χειροτονήθηκε ιερέας και κάθε Σαββατοκύριακο λειτουργεί στο εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα στο «Δάσος Συγγρού», ενώ προσφέρει τακτικά την Ευχαριστία στον Ιερό Ναό των γυναικείων φυλακών στη Θήβα.
